Månedens brukskunstner: Tone Lie Tekstildesign

Tone Lie er en erfaren brukskunstner og tekstildesigner som nå jobber mest med stofftrykk. Teknikkene hennes er Ecoprint (plantetrykk) og maling eller etsning av mønster på silkevelour og ull. Hun lager gjerne overdeler og sjal i kvalitetsmaterialer som silke, silkevelour og ull. Du finner mange av hennes fine arbeider for salg i Bod 21!

 

Du har jobbet med litt forskjellig over årene Tone?

Ja, jeg har jobbet med Ecoprint de siste fem årene, men maling/etsing på fløyel startet jeg med for vel tyve år siden. Nunofilt er også en teknikk jeg har jobbet mye med. For førti år siden startet jeg med strikkemaskin, og da spesielt luer og gensere.

Hva inspirerer deg – hvordan blir arbeidene dine til?

Jeg bruker blader og blomster fra min egen hage, som f.eks. pionblader og valmuer. På tur i skogen plukker jeg myrt, rogn og reinfann. Det gir en god følelse å være i så nær kontakt med naturen i min kreative prosess. Vissheten om at det er en miljøvennlig prosess uten bruk av sterke kjemikalier er viktig for meg.

Hvordan benytter du materialene og teknikkene?

Jeg maler med ulike farger på hvitt silkevelourstoff eller etser mønster på sort eller fargede stoffer. Jeg bruker forskjellige ting som bølgepapp, spruteflasker o.l. til å lage mønster ved å etse bort fargen. Skrift på stoffet er også en fin mulighet. Jeg dypper ofte bladene i kobber og jern før de legges på stoffet før dampfiksering. Da får bladene et annerledes og sterkere avtrykk fordi det skjer en biokjemisk reaksjon.

Hva finner du meste givende i arbeidsprosessen?

Tekstilteksturen har alltid fascinert meg. Det er spennende å eksperimentere med teksturen, og se hvordan resultatene blir. Da jeg strikket på maskin, var resultatet forutsigbart og fastlåst i mønster med masker. Da jeg startet med etsning og farging av silkevelour tyve år tilbake, ble jeg fascinert av friheten ved å male med utflytende farge som i aquarell og se hvilket spill som kom fram i teksturen. Jeg har også malt på strikkegensere med aquarell-teknikk. I prosessen med Ecoprint og etsning er ikke resultatet forutsigbart, så det er alltid spennende hvordan resultatet blir når stoffet tas ut fra dampfikseringsmaskinen. Jeg jobber gjerne videre med stoffet hvis jeg ikke er fornøyd.

Til slutt, hva håper du for norsk brukskunst framover?

Jeg håper at verdien av norsk brukskunst vil verdsettes og at det satses mer på miljøvennlige produkter.

Tone Lie Tekstildesign treffer du på:

Facebook

E-post: Tone _k_lie@hotmail.com

Telefon: 930 36 057