Vi tar opp nye medlemmer!

Norske brukskunstnere vil gjerne ha med deg enten du jobber i tre, tekstil, metall, glass eller andre materialer. Hos oss finner du faglige likesinnede som elsker å forme med hendene og skape vakre bruksgjenstander av alle slag. Du kan bidra til å synliggjøre norsk design og brukskunst som støttemedlem, og som fagmedlem kan du bygge nettverk på tvers. Vi tar opp nye medlemmer etter søknad fram til 20.mars og du kan lese mer om hvordan du søker her. 

Vi har en uavhenig jury som kommer sammen 23.mars for å vurdere arbeidene som er sendt inn sammen med dokumentasjon. Du kan levere din søknad i verkstedutsalget vårt, Bod 21 i Kirkeristen, eller sende i post.

Månedens brukskunstner: Karin Kristiansen og Caroline Bryant

Karin Kristiansen har en lang karriere som håndvever. Hun tok sitt svennebrev i håndveverfaget allerede i 1999 og ble tildelt Statens materialstipend samme år. Hun har drevet eget verksted for design og produksjon av håndvevede tekstiler siden mars 1989 og har nå læring Caroline Bryant med på laget. Som godkjent lærebedrift i håndveverfaget tar Karin også ansvar for å lære videre sitt flotte håndverk! Sammen har de startet podcasten Vår Tekstile Verden. Du kan se Karins og Caroline sine arbeider på salgsutstillingen i Bod21, verkstedsutsalget vårt i Kirkeristen ban Domkirken.

 

Hva inspirerer deg Karin- hvordan blir arbeidene dine blir til?

Jeg bruker mange forskjellige teknikker og liker å bruke mine egne stoffer i kunsten min. Jeg bruker kun symaskin når det er absolutt nødvendig og foretrekker å sy for hånd.

Hvordan benytter du materialene og teknikkene?

Jeg jobber med naturmaterialer ull, lin, bomull og silke. Men har også brukt metall slik som kobber i flere av mine vevnader. For meg er det viktig å bruke min egen kunnskap og ikke andres oppskrifter.  Håndveven, skisseblokka og gode fagkunnskaper er de viktigste redskapene i arbeidsprosessen.

Andre teknikker som broderi, strikking, hekling, farging/trykking og decoupage, brukes også ofte, eventuelt i kombinasjon med det vevde uttrykket.

De fleste av de valgte vevteknikkene og materialene har god forankring i norsk tekstiltradisjon, selv om nye kombinasjoner og uttrykk søkes oppnådd. Bak hvert design ligger bestrebelser på å skape uttrykk som gir en estetisk opplevelse, uavhengig av synsvinkel og avstand. Inspirasjonskilder er ofte eldre tekstiler og gjenstander, samt kulturlandskap og detaljer i naturen.

Hva finner du meste givende i arbeidsprosessen?

Hovedmålet er å skape moderne tekstiler med gode bruksegenskaper og estetiske verdier. Det moderne uttrykket søkes oppnådd gjennom mulighetene som de valgte materialene, vevteknikkene, flaten og fargene kan gi.

Caroline – med utdanning innen journalistikk og skjønnlitteratur, hvordan havnet du i lære som håndvever?

Jeg har alltid hatt en interesse for tekstil, og har kjøpt med meg pene stoffer fra ferie og sett Tapeserie de Baueyx mange ganger!  Men det skulle ta helt til 2019 for meg å begynne å tenke på å kunne lære om tekstiler. Jeg hjalp til på feiringen til MIA (Museene i Akershus) sitt 30 års jubileum. Dette er et opplæringskontor som jobber med å holde i livet de tradisjonelle håndverksfagene i Norge. På denne feiringen fikk jeg prøve brodering og jeg syntes det var veldig spennende.

Noen måneder etter var jeg på utstillingen til Karin Kristiansen på Gamle Hvam, da ble det helt klart at det var veving jeg ville lære. Men det ble 2020 før jeg sendte en e-post og ble invitert til verkstedet til Karin. Den 1.oktober 2020 begynte jeg som lærling i Håndveverfaget og det har vært et spennende første år.

Caroline Bryant vev

Hva finner du meste givende i arbeidsprosessen?

Når jeg sitter ved veven føler jeg at ting faller på plass og at jeg er hjemme. For meg er prosessen fra ull til stoff en stor del av det som interesserer meg med faget og hvordan denne krøllete fiberen blir vakre fargerike stoffer i kunnskapsrike hender.  Jeg har så langt fokusert på håndveverfaget og har vevd fellåkler, sjal og møbelstoff. Men har også lært å spinne og brodere.  Jeg ser frem til å lage vakre stoffer som kan bli både duker og bunader. Det er bare å ta kontakt med oss angående produkter!

Til slutt, hva håper dere for norsk brukskunst framover?

Karin: Jeg håper at Norsk brukskunst forsetter å blomstre og at de tradisjonelle teknikkene blir videreført i fremtiden.

Caroline: For meg er Norske Brukskunstnere fremtiden, jeg stortrives når jeg har vakt i Bod 21 og jeg gleder meg til å kunne få lære mer og vise frem det jeg lager.

Karin og Caroline treffer du på:

Karin på Facebook

Karin på Instagram

Caroline finner du på Instagram som Traadstarter

 

 

lyng pute på sykkel

Månedens brukskunstner: Sterner Design

Benedikte Sterner har tatt opp gamle kunster i ny form som tidligere grafiker på 80-tallet. I dag driver hun med tekstildesign i små serier og formater. Egne fotografier eller akvareller danner grunnlag for digitalt mønsterdesign. Hun lager puter og vesker i egne tekstiler og du finner et lite utvalg av hennes arbeider for salg i Bod 21.

Du har jobbet som grafiker tidligere – hva er annerledes med dine teknikker nå?

På 80-tallet var jeg med om den tidlige digitaliseringen av de grafiske industrifagene og ønsket å undersøke hvordan faget hadde utviklet seg siden jeg var aktiv. Jeg fant nye produksjons- og markedsføringsmuligheter for oss som driver i det små. Det var slik jeg oppdaget at det var mulig å leve ut min interesse for interiør og mønsterdesign som sideaktivtet til min daglige jobb.

For eksempel at det var mulig å bestille mitt design trykket med digital teknologi på ulike stoffkvaliteter uten å måtte bestille 50 meter av gangen. Fargegjengivelsen er veldig bra, selv med vannbaserte, sertifiserte trykkfarger på tekstiler som også kan vaskes i maskin. Det gjør at jeg kan selge først og produsere etterpå, slik at ikke miljøet belastes med varer som ikke blir solgt. I det store og hele lager jeg på bestilling. Det er viktig for meg å bruke mest mulig kortreise og sporbare materialer. Gjerne også gjenbruk når det byr seg.

Hva inspirerer deg – hvordan blir arbeidene dine til?

Min design- og interiørinteresse har jeg arvet fra foreldre som hadde mer sans for form enn de hadde penger. Det betyr noe for meg hvordan omgivelsene mine er. Som mange andre blir jeg inspirert av natur, og det er synlig i det jeg lager. Men jeg sliter med en personlig eklektisk smak som gjør at alt fra stram minimalisme til overdådig maksimalisme går rett hjem hos meg.. Ikke lett å utvikle en egen stil med det utgangspunktet!!

Bilde kollage av puter og interiørbilder

Sterner Design håndtrykk på lin: Bilde 1,2 og 4. «Vinter» digitalt design på bilde 3.

Hvordan benytter du materialene og teknikkene?

Jeg trekker ut form og farger fra et helt vanlig fotografi, eksempelvis et blomstermotiv, og bearbeider det digitalt til noe jeg oppfatter at har fått et uttrykk som passer inn i interiører. Når tekstilet er ferdig trykket, syr jeg putetrekkene. Det finnes jo mye morsom pynt og ulike stiler også i mulig tilbehør, men jeg holder det som regel enkelt fordi motivene er nok i seg selv.

Jeg har nylig startet med håndtrykk på lin og bomull også. Det er en ny teknikk for meg og jeg vil nok bruke noe tid på mestre de mange mulighetene her, men det er veldig gøy! Jeg lager egne sjablonger og kombinerer trykk med disse og litt frihånd. Det gir en fin effekt synes jeg.

Hva finner du meste givende i arbeidsprosessen?

Det er rett og slett deilig å gå inn i fri utforsking som mye av designprosessen min er. Jeg starter med en idé som har dannet seg for det indre øyet over litt tid. Noen ganger gir det sterke føringer slik at resultatet ender opp med å bli ganske nært, mens andre ganger tar det helt andre retninger. Noen ganger er det fargene som fører an, andre ganger formen. Man glemmer seg selv helt, og timene flyr!

midjevesker i glade farger

Midjeveskene syr jeg selv. De har ett rom og vannavstøtende for slik at mobilen din er beskyttet!

Til slutt, hva håper du for norsk brukskunst framover?

Jeg håper på en fortsatt økende interesse for hva brukskunst kan bidra med til bærekraft og mer personlige interiører. Dessverre er det ikke mulig å lage brukskunst som kan konkurrere med prisene i kjedebutikkene, og kanskje skal vi ikke det heller. Men vi trenger hjelp til å eksponere norsk brukskunst og kunsthåndverk med like stor intensitet som våre nordiske naboland. Det finnes så mange flinke utøvere i dag som ikke står tilbake for våre mer kjente danske og finske kollegaer.

Sterner Design kan du kjøpe hos Bod 21 og i nettbutikken her!

Besøk meg gjerne på sosiale medier:

Facebook

Instagram

E-post: Post@sternerdesign.no

juleputer og portrett av Benedikte Sterner

Julekolleksjonen kan bestilles i oktober. De leveres til 1.desember og jeg syr et begrenset antall av begge motiver: «Nina» (rød velour) og «Jul» ( Lin og bomull).

Månedens brukskunstner: Tone Lie Tekstildesign

Tone Lie er en erfaren brukskunstner og tekstildesigner som nå jobber mest med stofftrykk. Teknikkene hennes er Ecoprint (plantetrykk) og maling eller etsning av mønster på silkevelour og ull. Hun lager gjerne overdeler og sjal i kvalitetsmaterialer som silke, silkevelour og ull. Du finner mange av hennes fine arbeider for salg i Bod 21!

 

Du har jobbet med litt forskjellig over årene Tone?

Ja, jeg har jobbet med Ecoprint de siste fem årene, men maling/etsing på fløyel startet jeg med for vel tyve år siden. Nunofilt er også en teknikk jeg har jobbet mye med. For førti år siden startet jeg med strikkemaskin, og da spesielt luer og gensere.

Hva inspirerer deg – hvordan blir arbeidene dine til?

Jeg bruker blader og blomster fra min egen hage, som f.eks. pionblader og valmuer. På tur i skogen plukker jeg myrt, rogn og reinfann. Det gir en god følelse å være i så nær kontakt med naturen i min kreative prosess. Vissheten om at det er en miljøvennlig prosess uten bruk av sterke kjemikalier er viktig for meg.

Hvordan benytter du materialene og teknikkene?

Jeg maler med ulike farger på hvitt silkevelourstoff eller etser mønster på sort eller fargede stoffer. Jeg bruker forskjellige ting som bølgepapp, spruteflasker o.l. til å lage mønster ved å etse bort fargen. Skrift på stoffet er også en fin mulighet. Jeg dypper ofte bladene i kobber og jern før de legges på stoffet før dampfiksering. Da får bladene et annerledes og sterkere avtrykk fordi det skjer en biokjemisk reaksjon.

Hva finner du meste givende i arbeidsprosessen?

Tekstilteksturen har alltid fascinert meg. Det er spennende å eksperimentere med teksturen, og se hvordan resultatene blir. Da jeg strikket på maskin, var resultatet forutsigbart og fastlåst i mønster med masker. Da jeg startet med etsning og farging av silkevelour tyve år tilbake, ble jeg fascinert av friheten ved å male med utflytende farge som i aquarell og se hvilket spill som kom fram i teksturen. Jeg har også malt på strikkegensere med aquarell-teknikk. I prosessen med Ecoprint og etsning er ikke resultatet forutsigbart, så det er alltid spennende hvordan resultatet blir når stoffet tas ut fra dampfikseringsmaskinen. Jeg jobber gjerne videre med stoffet hvis jeg ikke er fornøyd.

Til slutt, hva håper du for norsk brukskunst framover?

Jeg håper at verdien av norsk brukskunst vil verdsettes og at det satses mer på miljøvennlige produkter.

Tone Lie Tekstildesign treffer du på:

Facebook

E-post: Tone _k_lie@hotmail.com

Telefon: 930 36 057

 

 

Gjesteutstiller: EB Design Grenselandet

Gjesteutstiller: EB Design Grenselandet

Møt vår gjesteutstiller Ellen-Beate Svindland som driver EB Design Grenselandet. Ellen-Beate er filigransølvsmed med mer enn 30års erfaring innen smykkedesign og sølvarbeid, og har svennebrev i faget «Bunadssølv».

Hun er bosatt på Sollihøgda i Bærum der hun også har sitt verksted og smie. Smykkene hun lager er egen design med inspirasjon fra naturen, eller de har sine røtter i norsk kultur og drakthistorie. For det meste jobber hun i 925 Sterling sølv.

 

Jeg liker også å ta i bruk andre metaller, noen ganger med innslag av glass og perler.

 

Ellen-Beate tar imot bestillinger og spesielle og tradisjonelle oppdrag som:

  • Å lage klassisk norsk bunadssølv som søljer, mansjettknapper, halssmykker m.m. til de fleste dame- og herrebunader.
  • Rens og reparasjoner av bunadssølv eller andre smykker.
  • Redesign av eldre smykker til nye.
  • Støpning av ditt gamle sølv.
  • Nyskaping etter eget ønske.

Ønsker du å komme i kontakt med Ellen-Beate treffer du henne på telefon 412 52 907. I Bod 21 finner du nå et utvalg av Ellen-Beates flotte arbeider. Kom gjerne innom for en hyggelig prat!

En rekke smykker - ørepynt i sølv