lyng pute på sykkel

Månedens brukskunstner: Sterner Design

Benedikte Sterner har tatt opp gamle kunster i ny form som tidligere grafiker på 80-tallet. I dag driver hun med tekstildesign i små serier og formater. Egne fotografier eller akvareller danner grunnlag for digitalt mønsterdesign. Hun lager puter og vesker i egne tekstiler og du finner et lite utvalg av hennes arbeider for salg i Bod 21.

Du har jobbet som grafiker tidligere – hva er annerledes med dine teknikker nå?

På 80-tallet var jeg med om den tidlige digitaliseringen av de grafiske industrifagene og ønsket å undersøke hvordan faget hadde utviklet seg siden jeg var aktiv. Jeg fant nye produksjons- og markedsføringsmuligheter for oss som driver i det små. Det var slik jeg oppdaget at det var mulig å leve ut min interesse for interiør og mønsterdesign som sideaktivtet til min daglige jobb.

For eksempel at det var mulig å bestille mitt design trykket med digital teknologi på ulike stoffkvaliteter uten å måtte bestille 50 meter av gangen. Fargegjengivelsen er veldig bra, selv med vannbaserte, sertifiserte trykkfarger på tekstiler som også kan vaskes i maskin. Det gjør at jeg kan selge først og produsere etterpå, slik at ikke miljøet belastes med varer som ikke blir solgt. I det store og hele lager jeg på bestilling. Det er viktig for meg å bruke mest mulig kortreise og sporbare materialer. Gjerne også gjenbruk når det byr seg.

Hva inspirerer deg – hvordan blir arbeidene dine til?

Min design- og interiørinteresse har jeg arvet fra foreldre som hadde mer sans for form enn de hadde penger. Det betyr noe for meg hvordan omgivelsene mine er. Som mange andre blir jeg inspirert av natur, og det er synlig i det jeg lager. Men jeg sliter med en personlig eklektisk smak som gjør at alt fra stram minimalisme til overdådig maksimalisme går rett hjem hos meg.. Ikke lett å utvikle en egen stil med det utgangspunktet!!

Bilde kollage av puter og interiørbilder

Sterner Design håndtrykk på lin: Bilde 1,2 og 4. «Vinter» digitalt design på bilde 3.

Hvordan benytter du materialene og teknikkene?

Jeg trekker ut form og farger fra et helt vanlig fotografi, eksempelvis et blomstermotiv, og bearbeider det digitalt til noe jeg oppfatter at har fått et uttrykk som passer inn i interiører. Når tekstilet er ferdig trykket, syr jeg putetrekkene. Det finnes jo mye morsom pynt og ulike stiler også i mulig tilbehør, men jeg holder det som regel enkelt fordi motivene er nok i seg selv.

Jeg har nylig startet med håndtrykk på lin og bomull også. Det er en ny teknikk for meg og jeg vil nok bruke noe tid på mestre de mange mulighetene her, men det er veldig gøy! Jeg lager egne sjablonger og kombinerer trykk med disse og litt frihånd. Det gir en fin effekt synes jeg.

Hva finner du meste givende i arbeidsprosessen?

Det er rett og slett deilig å gå inn i fri utforsking som mye av designprosessen min er. Jeg starter med en idé som har dannet seg for det indre øyet over litt tid. Noen ganger gir det sterke føringer slik at resultatet ender opp med å bli ganske nært, mens andre ganger tar det helt andre retninger. Noen ganger er det fargene som fører an, andre ganger formen. Man glemmer seg selv helt, og timene flyr!

midjevesker i glade farger

Midjeveskene syr jeg selv. De har ett rom og vannavstøtende for slik at mobilen din er beskyttet!

Til slutt, hva håper du for norsk brukskunst framover?

Jeg håper på en fortsatt økende interesse for hva brukskunst kan bidra med til bærekraft og mer personlige interiører. Dessverre er det ikke mulig å lage brukskunst som kan konkurrere med prisene i kjedebutikkene, og kanskje skal vi ikke det heller. Men vi trenger hjelp til å eksponere norsk brukskunst og kunsthåndverk med like stor intensitet som våre nordiske naboland. Det finnes så mange flinke utøvere i dag som ikke står tilbake for våre mer kjente danske og finske kollegaer.

Sterner Design kan du kjøpe hos Bod 21 og i nettbutikken her!

Besøk meg gjerne på sosiale medier:

Facebook

Instagram

E-post: Post@sternerdesign.no

juleputer og portrett av Benedikte Sterner

Julekolleksjonen kan bestilles i oktober. De leveres til 1.desember og jeg syr et begrenset antall av begge motiver: «Nina» (rød velour) og «Jul» ( Lin og bomull).