Månedens brukskunstner: Karin Kristiansen og Caroline Bryant

Karin Kristiansen har en lang karriere som håndvever. Hun tok sitt svennebrev i håndveverfaget allerede i 1999 og ble tildelt Statens materialstipend samme år. Hun har drevet eget verksted for design og produksjon av håndvevede tekstiler siden mars 1989 og har nå læring Caroline Bryant med på laget. Som godkjent lærebedrift i håndveverfaget tar Karin også ansvar for å lære videre sitt flotte håndverk! Sammen har de startet podcasten Vår Tekstile Verden. Du kan se Karins og Caroline sine arbeider på salgsutstillingen i Bod21, verkstedsutsalget vårt i Kirkeristen ban Domkirken.

 

Hva inspirerer deg Karin- hvordan blir arbeidene dine blir til?

Jeg bruker mange forskjellige teknikker og liker å bruke mine egne stoffer i kunsten min. Jeg bruker kun symaskin når det er absolutt nødvendig og foretrekker å sy for hånd.

Hvordan benytter du materialene og teknikkene?

Jeg jobber med naturmaterialer ull, lin, bomull og silke. Men har også brukt metall slik som kobber i flere av mine vevnader. For meg er det viktig å bruke min egen kunnskap og ikke andres oppskrifter.  Håndveven, skisseblokka og gode fagkunnskaper er de viktigste redskapene i arbeidsprosessen.

Andre teknikker som broderi, strikking, hekling, farging/trykking og decoupage, brukes også ofte, eventuelt i kombinasjon med det vevde uttrykket.

De fleste av de valgte vevteknikkene og materialene har god forankring i norsk tekstiltradisjon, selv om nye kombinasjoner og uttrykk søkes oppnådd. Bak hvert design ligger bestrebelser på å skape uttrykk som gir en estetisk opplevelse, uavhengig av synsvinkel og avstand. Inspirasjonskilder er ofte eldre tekstiler og gjenstander, samt kulturlandskap og detaljer i naturen.

Hva finner du meste givende i arbeidsprosessen?

Hovedmålet er å skape moderne tekstiler med gode bruksegenskaper og estetiske verdier. Det moderne uttrykket søkes oppnådd gjennom mulighetene som de valgte materialene, vevteknikkene, flaten og fargene kan gi.

Caroline – med utdanning innen journalistikk og skjønnlitteratur, hvordan havnet du i lære som håndvever?

Jeg har alltid hatt en interesse for tekstil, og har kjøpt med meg pene stoffer fra ferie og sett Tapeserie de Baueyx mange ganger!  Men det skulle ta helt til 2019 for meg å begynne å tenke på å kunne lære om tekstiler. Jeg hjalp til på feiringen til MIA (Museene i Akershus) sitt 30 års jubileum. Dette er et opplæringskontor som jobber med å holde i livet de tradisjonelle håndverksfagene i Norge. På denne feiringen fikk jeg prøve brodering og jeg syntes det var veldig spennende.

Noen måneder etter var jeg på utstillingen til Karin Kristiansen på Gamle Hvam, da ble det helt klart at det var veving jeg ville lære. Men det ble 2020 før jeg sendte en e-post og ble invitert til verkstedet til Karin. Den 1.oktober 2020 begynte jeg som lærling i Håndveverfaget og det har vært et spennende første år.

Caroline Bryant vev

Hva finner du meste givende i arbeidsprosessen?

Når jeg sitter ved veven føler jeg at ting faller på plass og at jeg er hjemme. For meg er prosessen fra ull til stoff en stor del av det som interesserer meg med faget og hvordan denne krøllete fiberen blir vakre fargerike stoffer i kunnskapsrike hender.  Jeg har så langt fokusert på håndveverfaget og har vevd fellåkler, sjal og møbelstoff. Men har også lært å spinne og brodere.  Jeg ser frem til å lage vakre stoffer som kan bli både duker og bunader. Det er bare å ta kontakt med oss angående produkter!

Til slutt, hva håper dere for norsk brukskunst framover?

Karin: Jeg håper at Norsk brukskunst forsetter å blomstre og at de tradisjonelle teknikkene blir videreført i fremtiden.

Caroline: For meg er Norske Brukskunstnere fremtiden, jeg stortrives når jeg har vakt i Bod 21 og jeg gleder meg til å kunne få lære mer og vise frem det jeg lager.

Karin og Caroline treffer du på:

Karin på Facebook

Karin på Instagram

Caroline finner du på Instagram som Traadstarter