Månedens brukskunstner: Camilla Thaulow

Camilla har bakgrunn som faglærer i Kunst og Håndverk med hovedvekt på tekstil, og har undervist elever i 5-7 klasse i dette faget i over 20 år. Med like lang fartstid i Norske brukskunstnere, så møter du en allsidig og erfaren brukskunstner. Camillas nydelige arbeider finner du i verkstedutsalget Bod21 i Kirkeristen!

samling med ulike bundaskriver i slirer

 

Hva inspirerer deg Camilla, hvordan blir arbeidene dine blir til?

Etter som årene har gått har jeg begynt å interessere meg mer og mer for andre teknikker og materialer innen brukskunst. For noen år siden etablerte jeg meg med eget verksted hjemme. Her har jeg både båndsag, slipemaskin og boremaskin i tillegg til arbeidsbenk for sølvarbeider.  Sølv og smykker har lenge vært en lidenskap for meg, men etter mange år med sølvarbeider på kveldstid, og kurs i helger og sommerferier, har også kniv dukket opp som et spennende felt.

Jeg har vært på Rauland i flere omganger, og min mentor og lærer, Morten Håkonsen, har lært meg alt jeg kan. Utgangspunktet for mine kniver er Kvinnekniv/bunadskniv. Tanken er å lage litt mindre tollekniver som kvinner kan føle seg komfortable med å bære.

Etter hvert har jeg hentet inspirasjon både fra bunader og fra samekvinners brukskniver, og har erfart at mange gjerne vil ha kniver til sin bunad, som er unike og litt utenom det man vanligvis ser.

 

 

samling av kniver på saueskinn

Hvordan benytter du materialene og teknikkene?

I kniven arbeider man med en «lukket» form, men med ulike materialer. Her trengs kunnskap både om skinn, tre og metall. Veldig spennende og utfordrende. Jeg arbeider mye med valbjørk i skaftene. Etter hvert har jeg også hentet virke både fra skog og hage blant annet einer, plomme, kirsebær, granateple og oliventre. Mange fine opplevelser og uttrykk.

I enkelte bunadskniver er det også lagt inn pleksiglass med farger som passer til den enkelte bunad. Sølv i skaft og på slire, som enkle «løv» med perler er også montert på bunadsknivene.

 

 

Hva finner du meste givende i arbeidsprosessen?

Det er et utrolig spennende og motiverende arbeid. I hele min arbeidskarriere med elever, har det vært viktig for meg å motivere barn til å føle på gleden av å skape noe selv. Det er en viktig drivkraft og god bygger av selvfølelse.

smykker i sølv med stener

Til slutt, hva håper dere for norsk brukskunst framover?

I vår tid tenker jeg mer og mer på at det også er viktig for «det grønne skifte» at man kan skape, fornye og reparere det man har rundt seg på egenhånd. Vi kommer til å trenge den kunnskapen. Der har brukskunsten en utrolig viktig plass for både skapertrang, glede og nytte i vår tid.

Ta gjerne kontakt med Camilla hvis du lurer på noe!

Camilla treffer du på e-post: camthaulow@hotmail.com og telefon: Tlf 900 63 880