Gustav Bolin Keramikk

Nytt medlem i NB: Gustav Bolin

Gustav Bolin er utdannet keramiker ved Capellagården på Øland i Sverige, og har deltatt i utstillinger på gallerier og kunsthaller rundt om i Sverige. Når har vi gleden av å se hans arbeider også i Norge!

Gustav Bolin to keramikkarbeider

I mitt arbeid inspireres jeg formmessig av blant annet den østasiatiske keramikktradisjonen og dansk studiokeramikk fra 1900-tallet. I tillegg så liker jeg å inkorporere arkitektoniske elementer og trekk i gjenstandene mine, for eksempel ved bruk av relieff.

Jeg bygger mine gjenstander for hånd ved å kjevle leiren, skjære ut striper og deretter bruke pølseteknikk. På denne måten kan jag få til både tynne vegger og god kontroll på formen på gjenstandene. Som regel pusser jeg dem i tillegg etterpå, for å fremheve leirens naturlige kvaliteter.

I Norske Brukskunstnere er vi glade for å ønske Gustav velkommen og at våre medlemmer har et bredt formspråk og jobber med mange ulike teknikker i sine håndverk. Du kan se flere av Gustav sine arbeider på nettsiden hans!   Du treffer han også på Instagram med mange fine bilder også fra tilvirkningsprosessen.

 

Jeg har en brennende lidenskap for leire!

Nina Moskvill Langerud fra Skien er nytt medlem i Norske Brukskunstnere. Vi ønsker henne velkommen i vårt kreative felleskap!

Hun skrev en bachelor på USN Notodden i 2013 om “krukker inspirert av primitive og
eksotiske kulturer” og startet allerede som student med å tegne /risse geometrisk
design på krukkene sine. Dette har hun tatt videre, og gjort til sitt uttrykk.

Jeg bruker pølseteknikk på alt jeg lager , og er stolt av å videreføre denne gamle
byggeteknikken i arbeidet mitt!

Nina lager helst store krukker og fat i steingodsleire og bruker en del begitning som
passer fint sammen med dekorering. Det har blitt noen utstillinger, og hun har deltatt på brenning i Anagrama Ovnen utenfor Larvik ved et par anledninger. Du treffer Nina på nettsiden hennes!

 

 

 

 

Månedens brukskunstner: Camilla Thaulow

Camilla har bakgrunn som faglærer i Kunst og Håndverk med hovedvekt på tekstil, og har undervist elever i 5-7 klasse i dette faget i over 20 år. Med like lang fartstid i Norske brukskunstnere, så møter du en allsidig og erfaren brukskunstner. Camillas nydelige arbeider finner du i verkstedutsalget Bod21 i Kirkeristen!

samling med ulike bundaskriver i slirer

 

Hva inspirerer deg Camilla, hvordan blir arbeidene dine blir til?

Etter som årene har gått har jeg begynt å interessere meg mer og mer for andre teknikker og materialer innen brukskunst. For noen år siden etablerte jeg meg med eget verksted hjemme. Her har jeg både båndsag, slipemaskin og boremaskin i tillegg til arbeidsbenk for sølvarbeider.  Sølv og smykker har lenge vært en lidenskap for meg, men etter mange år med sølvarbeider på kveldstid, og kurs i helger og sommerferier, har også kniv dukket opp som et spennende felt.

Jeg har vært på Rauland i flere omganger, og min mentor og lærer, Morten Håkonsen, har lært meg alt jeg kan. Utgangspunktet for mine kniver er Kvinnekniv/bunadskniv. Tanken er å lage litt mindre tollekniver som kvinner kan føle seg komfortable med å bære.

Etter hvert har jeg hentet inspirasjon både fra bunader og fra samekvinners brukskniver, og har erfart at mange gjerne vil ha kniver til sin bunad, som er unike og litt utenom det man vanligvis ser.

 

 

samling av kniver på saueskinn

Hvordan benytter du materialene og teknikkene?

I kniven arbeider man med en «lukket» form, men med ulike materialer. Her trengs kunnskap både om skinn, tre og metall. Veldig spennende og utfordrende. Jeg arbeider mye med valbjørk i skaftene. Etter hvert har jeg også hentet virke både fra skog og hage blant annet einer, plomme, kirsebær, granateple og oliventre. Mange fine opplevelser og uttrykk.

I enkelte bunadskniver er det også lagt inn pleksiglass med farger som passer til den enkelte bunad. Sølv i skaft og på slire, som enkle «løv» med perler er også montert på bunadsknivene.

 

 

Hva finner du meste givende i arbeidsprosessen?

Det er et utrolig spennende og motiverende arbeid. I hele min arbeidskarriere med elever, har det vært viktig for meg å motivere barn til å føle på gleden av å skape noe selv. Det er en viktig drivkraft og god bygger av selvfølelse.

smykker i sølv med stener

Til slutt, hva håper dere for norsk brukskunst framover?

I vår tid tenker jeg mer og mer på at det også er viktig for «det grønne skifte» at man kan skape, fornye og reparere det man har rundt seg på egenhånd. Vi kommer til å trenge den kunnskapen. Der har brukskunsten en utrolig viktig plass for både skapertrang, glede og nytte i vår tid.

Ta gjerne kontakt med Camilla hvis du lurer på noe!

Camilla treffer du på e-post: camthaulow@hotmail.com og telefon: Tlf 900 63 880

 

 

Månedens brukskunstner: Karin Kristiansen og Caroline Bryant

Karin Kristiansen har en lang karriere som håndvever. Hun tok sitt svennebrev i håndveverfaget allerede i 1999 og ble tildelt Statens materialstipend samme år. Hun har drevet eget verksted for design og produksjon av håndvevede tekstiler siden mars 1989 og har nå læring Caroline Bryant med på laget. Som godkjent lærebedrift i håndveverfaget tar Karin også ansvar for å lære videre sitt flotte håndverk! Sammen har de startet podcasten Vår Tekstile Verden. Du kan se Karins og Caroline sine arbeider på salgsutstillingen i Bod21, verkstedsutsalget vårt i Kirkeristen ban Domkirken.

 

Hva inspirerer deg Karin- hvordan blir arbeidene dine blir til?

Jeg bruker mange forskjellige teknikker og liker å bruke mine egne stoffer i kunsten min. Jeg bruker kun symaskin når det er absolutt nødvendig og foretrekker å sy for hånd.

Hvordan benytter du materialene og teknikkene?

Jeg jobber med naturmaterialer ull, lin, bomull og silke. Men har også brukt metall slik som kobber i flere av mine vevnader. For meg er det viktig å bruke min egen kunnskap og ikke andres oppskrifter.  Håndveven, skisseblokka og gode fagkunnskaper er de viktigste redskapene i arbeidsprosessen.

Andre teknikker som broderi, strikking, hekling, farging/trykking og decoupage, brukes også ofte, eventuelt i kombinasjon med det vevde uttrykket.

De fleste av de valgte vevteknikkene og materialene har god forankring i norsk tekstiltradisjon, selv om nye kombinasjoner og uttrykk søkes oppnådd. Bak hvert design ligger bestrebelser på å skape uttrykk som gir en estetisk opplevelse, uavhengig av synsvinkel og avstand. Inspirasjonskilder er ofte eldre tekstiler og gjenstander, samt kulturlandskap og detaljer i naturen.

Hva finner du meste givende i arbeidsprosessen?

Hovedmålet er å skape moderne tekstiler med gode bruksegenskaper og estetiske verdier. Det moderne uttrykket søkes oppnådd gjennom mulighetene som de valgte materialene, vevteknikkene, flaten og fargene kan gi.

Caroline – med utdanning innen journalistikk og skjønnlitteratur, hvordan havnet du i lære som håndvever?

Jeg har alltid hatt en interesse for tekstil, og har kjøpt med meg pene stoffer fra ferie og sett Tapeserie de Baueyx mange ganger!  Men det skulle ta helt til 2019 for meg å begynne å tenke på å kunne lære om tekstiler. Jeg hjalp til på feiringen til MIA (Museene i Akershus) sitt 30 års jubileum. Dette er et opplæringskontor som jobber med å holde i livet de tradisjonelle håndverksfagene i Norge. På denne feiringen fikk jeg prøve brodering og jeg syntes det var veldig spennende.

Noen måneder etter var jeg på utstillingen til Karin Kristiansen på Gamle Hvam, da ble det helt klart at det var veving jeg ville lære. Men det ble 2020 før jeg sendte en e-post og ble invitert til verkstedet til Karin. Den 1.oktober 2020 begynte jeg som lærling i Håndveverfaget og det har vært et spennende første år.

Caroline Bryant vev

Hva finner du meste givende i arbeidsprosessen?

Når jeg sitter ved veven føler jeg at ting faller på plass og at jeg er hjemme. For meg er prosessen fra ull til stoff en stor del av det som interesserer meg med faget og hvordan denne krøllete fiberen blir vakre fargerike stoffer i kunnskapsrike hender.  Jeg har så langt fokusert på håndveverfaget og har vevd fellåkler, sjal og møbelstoff. Men har også lært å spinne og brodere.  Jeg ser frem til å lage vakre stoffer som kan bli både duker og bunader. Det er bare å ta kontakt med oss angående produkter!

Til slutt, hva håper dere for norsk brukskunst framover?

Karin: Jeg håper at Norsk brukskunst forsetter å blomstre og at de tradisjonelle teknikkene blir videreført i fremtiden.

Caroline: For meg er Norske Brukskunstnere fremtiden, jeg stortrives når jeg har vakt i Bod 21 og jeg gleder meg til å kunne få lære mer og vise frem det jeg lager.

Karin og Caroline treffer du på:

Karin på Facebook

Karin på Instagram

Caroline finner du på Instagram som Traadstarter